Egy anya vagyok, aki apaként is működik

Egyszer csak arra ébredsz, hogy Te vagy minden. Te felelsz a családért, a gyermekért, a kenyérért. Mázsás súly nehezedik a válladra. Először a gondolat, hogy megfelelsz-e, meg tudod-e csinálni, hogy fogod mindkét szülőt helyettesíteni. Még ég a szíved a fájdalomtól, még látod a gyermeked szemében a kétséget. Még látod, hogy egy vigasza maradt: ott vagy neki, s lehet, hogy közben retteg, mert már csak ez az egy szál, ez az egy kapocs maradt neki. Mi lesz, ha ez is elveszik?

Aztán beindul a fogaskerék, családfő lettél, gondoskodnod kell mindenről. Gondoskodnod kell a lakás, ház működéséről, a javításokról. Meg kell tanulnod beszélni az iparosok nyelvén, meg kell értened, hogyan működnek a dolgok. Az autó szerviz, a gázóra, a villanyóra. Meg kell venned a karácsonyfát, helyt kell állnod nőként, férfiként. Meg kell tanítanod a gyermekedet felnőtté válni, meg kell tanítanod autót vezetni. Meg kell keresned a megélhetésre valót.

Esténként belezuhansz az ágyba, kavarognak a gondolataid. Először azt érzed káosz van körülötted, aztán lassan helyreáll az élet, megtanulod a folyamatokat. Ahogy telik az idő, rájössz, hogy erre is képes vagy, rájössz, hogy becsülettel csinálod végig, rájössz, hogy értékes vagy, rájössz, hogy egy ember hegyeket tud megmozgatni.

A legszebb, hogy látod a gyermeked szemében újra a biztonságot, az elismerést és a megnyugvást. Bízol benne, hogy ennél rosszabb már nem jöhet az életben szembe veled. Lassan kisüt a nap.

Share on facebook
Oszd meg a Fecebookon! Köszönöm.

További bejegyzés

Még nem akarom itt hagyni….

Még nem akarom itt hagyni e világot, még látni akarok ezernyi nyíló virágot. Érezni akarom, hogy a tavaszi szellő simogat, a nyári napsugár rajzol rám

Blogok margójára

Kedvesen nézni, mosolyt küldeni, ajtót valaki előtt kinyitni, beengedni. Helyet átadni, segítséget megköszönni, kezet nyújtani. Kedves verset elolvasni, sírni egy megható film történeten, napfényben fürödni,

Ha lelked oly szép…..

Amikor igaz életet élsz, amikor a szavadnak hitele van, amikor a barátaid száma egynél több, amikor érzed belül, hogy jó érzéseket küldesz az embertársaidnak, amikor

Hová tartunk?

Elveszett a jókedv, elveszett a szép szó, elveszett a türelem, elveszett az empátia, elveszett a gondoskodás, elveszett a kitartás, elveszett a tenni akarás, elveszett, elveszett.

Mondd el nekem

Kíváncsi vagyok a véleményedre, küldd el nekem e-mailben.

error: Védett tartalom