Útmutatások

Útmutatások

Mit tennék, ha most válnék felnőtté, szülői háttér nélkül? (szakma, munkahely)

Azok a gyermekek, akik állami gondozásban élnek, nevelőszülőktől válnak felnőtté, kevesebb támogatásban részesülnek, mint a szüleiknél felnövő gyermekek. Számukra a legfontosabb, hogy olyan munkahelyet találjanak, ahol meg tudják keresni a fenntartásukhoz szükséges jövedelmet.

A pályaválasztás során kiemelkedően fontosnak tartom, hogy olyan iskolába adják be a jelentkezésüket, amely a képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelő. Érdemes körülnézni, információt gyűjteni, hogy melyek a hiány szakmák. A hiány szakmák közül megtalálni azt, amiben jól fogják érezni magukat. A végzettség megszerzése után sokkal könnyebb elhelyezkedni. Ilyen szakmák jól fizető állásokat hoznak, továbbá kisebb vállalkozást is lehet indítani. Ezekben a szakmákban elhelyezkedő fiatalok hosszabb távra tudnak tervezni, hiszen a munkaerő piac megbecsüli őket, vagy a vállalkozásuk stabilabb, jövedelmezőbb lesz.

Akinek van lehetősége, fordítson figyelmet arra , hogy felsőfokú intézményben folytassa a továbbtanulást. Akár egy szakma megszerzése után, mellyel pénzt tud keresni, mellette tanulhat, szakvizsgát, mestervizsgát, felsőfokú képesítést szerezhet. A szakmához kapcsolódó kiegészítő tevékenység folytatásához is tanulhat más jellegű képzésen. Szerencsésebb, ha több irányban tud mozogni, munkát, pályát választani.

Kardinális kérdés ez, mivel legtöbb esetben, albérletben tudnak élni, melynek a költsége megnöveli a havi rezsit.

„1980 Valahány” arról szólt, hogy a bizonyítványommal a kezemben már megvolt a munkahelyem, hiszen akkoriban mindenkinek kötelező volt dolgozni. Ezzel a tudattal, nem féltem attól, hogyan fizetem ki az albérletet, a megélhetési költségre elég lesz-e. Akkor is kellett spórolnom, nem vehettem meg, amire vágytam, de feltaláltam magam.  A ruháimat kézzel varrtam, vagy kötöttem magamnak, aztán a kollégáimnak, ismerőseimnek is, hogy több bevételhez tudjak jutni.

A témával kapcsolatban kérdezzetek, írjatok az elérhetőségeimen. Szívesen válaszolok. Beszélgessünk róla.